Αμυγδαλίτιδα
Αμυγδαλίτιδα είναι η φλεγμονή των παρίσθμιων αμυγδαλών, δηλαδή του αδενικού ιστού που βρίσκεται στο βάθος της στοματικής κοιλότητας δεξιά και αριστερά από τη σταφυλή.
Διακρίνεται σε οξεία και χρόνια, είναι δε ιογενούς ή, μικροβιακής αιτιολογίας .
Η μικροβιακή αμυγδαλίτιδα συνήθως οφείλεται στον β – αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α, σπανιότερα δε σε άλλα μικρόβια όπως ο σταφυλόκοκκος ,ο πνευμονιόκοκκος, ο αιμόφιλος της ινφλουέντζας κ.α.
Η οξεία αμυγδαλίτιδα προσβάλλει συνήθως τα παιδιά και άτομα νεαρής ηλικίας , σπανιότερα δε τους ενήλικες. Εκδηλώνεται με πυρετό, ρίγος, έντονο πόνο στο λαιμό που μπορεί να αντανακλά προς τα αυτιά, δυσκολία στη κατάποση, κακοσμία στόματος, αλλοίωση φωνής, καταβολή δυνάμεων και γενικευμένο αίσθημα κακουχίας. Συχνά υπάρχει επώδυνη διόγκωση των λεμφαδένων στο λαιμό. Στην οξεία αμυγδαλίτιδα μικροβιακής αιτιολογίας οι αμυγδαλές είναι διογκωμένες και καλύπτονται από λευκωπό ρυπαρό επίχρισμα .
Η θεραπεία της μικροβιακής αμυγδαλίτιδας περιλαμβάνει τη χορήγηση κατάλληλου αντιβιοτικού για 10 ημέρες, γαργαρισμούς με ειδικά αντισηπτικά, παυσίπονα – αντιπυρετικά και ανάπαυση .
Αν η θεραπεία της αμυγδαλίτιδας είναι ελλιπής, η τοξικότητα του μικροβίου μεγάλη και η άμυνα του οργανισμού χαμηλή μπορεί να εμφανισθούν επιπλοκές όπως το περιαμυγδαλικό απόστημα, το πλάγιο, η, οπισθοφαρυγγικό απόστημα κ.α. Οι επιπλοκές αυτές πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα από τον ΩΡΛ χειρουργό.